PASLANMAZ ÇELİK

Paslanmaz çelik %10,5 ve üzeri oranda krom, %0,12 ve altında karbon içeren ve bunun sonucu olarak korozyona karşı dayanıklılık sağlayan, kendini onaran bir yüzey tabakası oluşturan demir alaşımıdır.

Paslanmaz çelik, 20. Yüzyıl başında, esas olarak kimya endüstrisindeki uygulamalarda ihtiyaç duyulan yüksek korozyon direnci ihtiyacı üzerine geliştirilmiştir. Günümüzde ise, çok değişik şartlara cevap verebilen yüzyirmiden fazla türün elde edilebilmesi söz konusudur. Paslanmaz, gıda endüstrisinden makine üretimine, mimari inşaat uygulamalarından evlerimizin mutfaklarındaki aksesuarlara kadar geniş bir alanda kullanılmaktadır.
Paslanmaz çeliğin, korozyona karşı dayanıklılığı, uzun ömürlü olması, sağlam yapısı her geçen gün hayatın  daha çok alanında kullanılması sonucunu da beraberinde getirmektedir.

Paslanmaz çelik çevre ile ilgili de çok iyi bir şöhrete sahiptir. Onun geri dönüşüm niteliği olağanüstü yüksektir. En dayanıklı metal malzemelerden biri olan paslanmaz çelik sürdürülebilirlik açısından üretime katkıda bulunur. Korozyon direncinden kaynaklanan nötr özelliği, paslanmaz çeliği bugün hemen hemen tüm üretim sektörlerinde yaygın ve kullanılabilir bir malzeme yapmıştır.
Paslanmaz çelik başlıca 4 gruba ayrılır: